söndag 10 april 2016

Kirskåls- och nässelsoppa


Grön av naturens klorofyll, grön av de verkliga primörerna. Grön av trädgårdens ogräs, kirskål och brännässlor.
Gott, nyttigt, billigt och vem mår inte bra av att kunna äta upp trädgårdens ogräs istället för att svära över det :-)


I den här soppan har jag även lagt till en litet, ekologiskt, broccolihuvud. Lite mer grönt och lite mer vitaminer.

Till 4 portioner behövs: 1 broccoli (250 g) / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 näve kirskål / 1 näve nässlor / 1 l vatten / 2 buljongtärningar /  1 dl creme fraiche / örtsalt / svartpeppar / finriven muskotnöt / smör att fräsa i

Finhacka lök och vitlök. Smält smör i en kastrull och fräs löken till den blir blank, men inte tar färg.

Skölj nässlor och kirskål. Koka upp lite vatten i en kastrull och förväll de späda bladen 1 minut. Häll dem i durkslag och spola dem med kallt vatten så att kokningen avstannar.

Dela ner broccolin i mindre bitar, även stammen. Koka upp lite nytt vatten, lägg ner broccolin och låt den koka till den är mjuk.

Häll över broccoli och vatten i lökfräset, tillsätt vatten till det är en liter. Hacka de förvällda, späda bladen och lägg ner dem i kastrullen tillsammans med buljongtärningarna. Låt soppan få ett uppkok.

Mixa soppan slät och rör ner creme fraiche, låt soppan få ett nytt uppkok. Smaksätt sedan med salt, peppar och muskot.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar