måndag 4 april 2016

Grov osötad senap


Jag lagar många maträtter där en osötad grov senap är en ovärderlig ingrediens. Från början använde jag grov Dijonsenap, men sen ett halvår tillbaka går den inte att hitta i en enda butik i vår närhet.
Experimenterandet var tvunget att starta, utan grov senap ingen senapsstuvad potatis eller vitkål.

Den här senapen är verkligen superenkel och får den rätta styrkan efter ett par dagar i kylskåpet.

Det här behövs till ca 3 dl senap: 1 dl gula senapskorn / 1 dl bruna senapskorn / 2 dl vatten / 0,5 dl vitvinsvinäger / 0,5 dl vit balsamvinäger / 1 tsk örtsalt

Blanda senapskorn och vatten, låt det stå 6 timmar i rumstemperatur. Tillsätt vinäger och mixa med mixerstav några minuter till en grov, härlig senapskonsistens. Smaka av med örtsalt.
Skeda upp senapen en burk och sätt på ett tätt lock.
Låt stå ett par dagar i kylskåp för att smakerna ska utvecklas. Smaklig spis

1 kommentar:

  1. Nice! Vi maler ju senap men stavmixer kanske funkar lika bra.Kram Pia

    SvaraRadera