torsdag 14 april 2016

Drömkaka med smörkolasmörkräm


En av makens absoluta favoritkakor är just drömrulltårta. Men jag hade en halv burk dulche de leche i kylskåpet, så det fick bli italiensk vaniljsmörkräm smaksatt med dulche de leche.

Det måste vara äkta vaniljsocker (gärna hemgjort) i vaniljsmörkrämen, används vanillinsocker blir det bittert och oätligt.

Jag gjorde rulltårtan i en lite mindre form och kunde därför fylla kakan med massor av smörkolasmörkräm :-)

Rulltårta: 3 ägg / 1,5 dl strösocker / 3/4 dl potatismjöl / 2 msk kakao / 1 tsk bakpulver

Italiensk smörkräm: 50 g vatten / 125 g vaniljsocker / 2 äggvitor / 200 g rumstempererat smör  / 0,5 burk dulche de leche

Börja med smörkrämen genom att 
koka upp vatten och vaniljsocker, låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis och vispa till den går ihop till en jämn smörkräm. Smaksätt med dulche de leche.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna rör försiktigt ner dem i äggsmeten, se till att det blir ordentligt blandat. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, häll i smeten och bred ut den. Grädda rulltårtan i ca 5-7 minuter, känn med en sticka att kakan känns torr. Strö strösocker över kakan, vänd upp den på nytt bakplåtspapper och låt svalna under bakduk.
Bred smörkräm över hela botten och rulla ihop från långsidan. Lägg rulltårtan med skarven neråt att vila i kylskåp.
Smaklig spis ♥Inga kommentarer:

Skicka en kommentar