söndag 6 mars 2016

Hummerbisque


Bisque eller soppa är bra att bjuda på som förrätt, lagom mättande och kan förberedas och bara värmas på strax innan middagen.

Skalen från nyårsaftonens hummer låg kvar i frysen, så valet av råvara vara givet. Vi fyllde även på med ytterligare en hummer och la skuret hummerstjärtkött i botten på varje soppskål.

Det här behövs till 4-5 portioner: skal från 3 humrar / 1 gul lök / olja att fräsa i / 4 msk tomatpuré / 1 lagerblad / 10 vitpepparkorn / 2 msk calvados eller konjak / 5 dl vatten / 2,5 dl mjölk / 7,5 dl vispgrädde / 1 fiskbuljongtärning / 1 tsk tabasco / salt och peppar
1 dl cremefraiche och eventuellt hummerkött till servering

Skala och skär löken i skivor. Häll olja i en kastrull, värm på medelhög värme. Fräs löken glansig, utan att den tar färg. Ha ner tomatpuré och hummerskal. Rör om och höj temperaturen. Ta bort kastrullen från spisfläkten. Häll i calvados/konjak och tänd på. Låt brinna ut och häll i all vätska och lägg i buljongtärningen. Låt soppan koka ihop ca 30-45 minuter. Sila av skalen och häll soppan i en ny kastrull. Smaka av med tabasco, peppar och eventuellt salt.

Värm soppskålarna, lägg en sked creme fraiche i botten på varje skål och eventuellt hummerkött. Häll över soppan och servera direkt.

La Boheme Act one (vinprovningen finns HÄR) passar riktigt bra till, möter upp den smakrika soppan med finess.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar