måndag 14 mars 2016

Apelsin- och fröbröd med dinkel och Ölandsvete


Ett enkelt bröd som bara rörs ihop i en bunke, hyfsat kort jästid och kletas ut i en limpform och knappt en timmes gräddning.
Fullkorn för att göra det bättre för magen, lokala, närodlade råvaror blandat med ekologiska för en bättre miljö.

Det kan väl knappast bli bättre bröd till frukost- och lunchmackor.

Till 1 bröd (avlång 2-liters form) behövs: 25 g jäst / 1 dl filmjölk / 2 dl blodapelsinjuice / 2,5 dl vatten / 2,5 dl havregryn / 2 dl virvelmjöl (fullkornsdinkel) / 2,5 dl Ölandsvete / 1,5 dl lantvetemjöl / 2 dl bagerivetemjöl / 1 dl pumpafrön / 1 dl solrosfrön / 0,5 dl linfrön / 0,5 dl chiafrön / 1 msk flingsalt
Frön till dekoration

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt filmjölk, juice och ljummet vatten. Tillsätt saltet och rör till jästen löst sig. Tillsätt resterande ingredienser och rör till en jämn, rätt så kladdig smet.
Låt smeten jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ett bakplåtspapper i bakformen. Häll i smeten och jämna ut den. Garnera med frön. Låt jäsa ytterligare 45 minuter.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 50 minuter till innertemperaturen är 98 grader.
Ta ut brödet ur formen och linda in det i en bakduk. Låt svalna på galler.
Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar