söndag 6 december 2015

Oxsvanssoppa


Jag har skrivit det förut och skriver det igen, hösten och vintern är soppornas och grytornas tid. Dessutom är det perfekt mat att laga när tiden inte riktigt räcker till :o Jomenvisst, det krävs lite förberedelser, men sen sköter det sig själv. Helt perfekt om ni frågar mig :-)
Den här gången lyckades jag få vår lokala Ica-handlare att ta hem oxsvans, det är ju så himla gott!!

Det här behövs:
2 oxsvansar (ca 2,5-3 kg) / 3 hg rotselleri / 4 gula lökar / 1 vitlök / 1 spansk peppar / 2 morötter / 2 liter vatten / 1,5 dl rött vin / 1,5 dl sherry / 1 dl tomatpure / 2 burkar krossad tomat / 6 oxbuljongtärningar / svartpeppar från kvarn / 5 lagerblad / 2 hg små champinjoner / smör att fräsa i

Skala och skär grönsakerna i bitar. Fräs dem i lite smör. Lägg över i en stor gryta.
Bryn köttet runt om i smör, dra några varv med pepparkvarnen. Lägg över köttet i grytan. Häll i rödvin, sherry, tomatpuré, krossad tomat och vatten. Smula ner buljongtärningarna och ge alltsammans ett uppkok, låt fortsätta sjuda på svag värme i 5-7 timmar. Köttet ska lossna från benet.

Lyft upp köttet och pilla bor det från benen. Sila av buljongen och låt den kallna. När buljongen är kall lyfter du av fettet.

Koka upp buljongen, låt den koka ihop ca 30 minuter. Smaka eventuellt av med lite kalvfond.
Dela ner champinjonerna och smörstek dem.
Ha ner kött och champinjoner i buljongen. Servera som soppa eller gryta. Vi åt lite mandelpotatiskräm till.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar