lördag 26 december 2015

Älg- och hjortpaté med svart trumpetsvamp


Till 2 liters form behövs: 2 gula lökar / 300 g kycklinglever / 1 msk torkad grönpeppar / 20 torkade enbär / 1 msk konserverad grönpeppar / 4 vitlöksklyftor / 500 g älgfärs / 300 g hjortfärs / 500 g fläskfärs / ca 100 g rökt sidfläsk / 1 tsk torkad timjan / 1 msk örtsalt / 2 msk potatismjöl / 2 ägg / 4 dl vispgrädde / 1 msk smör att fräsa i Fyllning: 0,5 dl torkad trumpetsvamp

Sätt ugnen på 200 grader.
Blötlägg den torkade svampen.
Finhacka den gula löken och fräs den mjuk och glansig utan att den tar färg. Låt löken svalna.
Blanda lök, vitlök, torkad grönpeppar, torkade enbär, timjan och kycklinglever och mal i köttkvarn tillsammans med det rökta fläsket.
Blanda färsen med kycklingsmeten till en homogen smet. Blanda ner ägget, potatismjölet, saltet, det hackade rökta köttet och den konserverade grönpepparn. Rör ner vispgrädden lite i taget. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor.
Häll av vätskan från svampen. Lägg ett lager smet i botten på en 2 liters form, lägg ett lager svamp och upprepa till färsen är slut. Avsluta med ett lager färs, tryck till ordentligt och slå gärna ur eventuell luft. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie.
Sätt patén i ugnen och låt den gräddas ca 75 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 65 grader, den eftersteker en stund i formen, låt sedan patén svalna.
Serveras kall gärna tillsammans med cumberlandsås. Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar