onsdag 11 november 2015

Hjortgryta med smaker från skogen


Hjort, kantareller och trumpetsvamp i en härlig kombination, kryddad med både enbär och rosépeppar. Helt enkelt en suverän höstgryta att njuta av i höstmörkret, tillsammans med ett gott rödvin så är fredagsmiddagen fixad.


Det här behövs för 4 portioner: 8 hg hjortgrytbitar (vi tog ytterlår) /
Marinad: 0,5 flaska rödvin / 1 rödlök / 1 morot / 1 bit rotselleri / 2 msk enbär / 2 msk rosépeppar / 1 näve färsk timjan
Till grytan: 1 rödlök / 150-200 g rotselleri / 0,5 chili / 1 dl förvällda kantareller / 1 dl blötlagda svarta trumpetsvampar / 3 dl rödvin / 1 dl vatten / 2-4 msk kalvfond / 0,5-1 köttbuljongtärning / 1-2 msk rödvinbärsgele / 2-3 tsk worchestershiresås / 1-2 tsk japansk soja / 1 burk crème fraîche / smör och olivolja att steka i

Skär grönsakerna till marinaden i bitar, mortla enbär och rosépeppar. Blanda med vin och timjan, lägg till sist ner köttet och låt det marinera över natten i kylskåp.

Ta upp köttet ur marinaden. Bryn köttet, lite i taget, i smör och olivolja. Lägg över i en gryta när det fått fin stekyta, salta och peppra.
Koka upp marinaden och låt den reducera något. Sila av vätskan och slå det över det brynta köttet.
Finhacka rödlök, selleri och chili. Bryn i smör till det blir glansigt, lägg sedan över i grytan. Hacka svampen och bryn den lätt i smör. Salta och peppra på slutet.
Slå i vin, vatten, kalvfond, rödvinbärsgele, worchestershiresås och japansk soja. Lägg ner buljongtärningarna och låt grytan koka till köttet är mört.
Rör ner crème fraîche och smaka eventuellt av med mer sött/salt.
Vi serverade grytan med hasselbackspotatis och en enkel sallad.
Smaklig spis.

1 kommentar:

  1. Hjort är fantastiskt gott. Vi hade det när vi gifte oss. Nu äter jag ju inte så mycket kött längre men hjort skulle jag kunna tänka mig. Kraaaam Pia

    SvaraRadera