torsdag 8 oktober 2015

Höstens godaste gulasch, serverad med surkål och gräddfil


Hösten är detsamma som grytornas och soppornas högtid. Det är inte mycket som går upp mot en mustig gryta eller soppa efter en utedag i höstvädret. Vi serverar gärna en riktigt smakrik foccacia till, oavsett om det är soppa eller gryta.

Till 4 portioner gulasch behövs: 2 gula lökar / 2-4 vitlöksklyftor / 200 g rotselleri / 2 skivor rökt sidfläsk / 2 msk kummin / 6 hg blandfärs / 1 msk grovmalen svartpeppar / 1-2 tsk örtsalt / 3-4 msk paprikapulver / 3 dl rödvin / 2-3 dl vatten / 1,5 burk krossade tomater / 1 dl tomatpuré / 1 msk mejram / 1-2 dl inlagd paprika / 2-3 köttbuljongtärningar / 1-2 kalvbuljongtärningar / 1 tsk flingsalt / 1-2 tsk worshirechestersås / 1-2 tsk japansk soja / 1 msk kalvfond / olivolja att fräsa i

Ta fram en gjutjärnsgryta häll i olivolja.
Finhacka lök, vitlök, selleri och sidfläsk. Skrapa ner i grytan och bryn tillsammans med kummin till det är blankt men inte fått färg. Lägg i färsen och bryn till den är grå.
Tillsätt svartpeppar, örtsalt, paprikapulver, vin, vatten, tomater , tomatpuré, mejram och buljongtärningar och rör om.
Hacka paprikan och rör även ner den. Låt grytan koka på svag värme ca en timme.
Smaka av med salt, worshirechestersås, soja och kalvfond.
Servera med surkål och gräddfil.

Grytan kan med fördel lagas dagen före och bara värmas upp, tillsätt bara lite vatten till lagom konsistens.

Smaklig spis

1 kommentar:

  1. Gulasch är verkligen höstmat tycker jag och jag lagar det ofta här hemma, med kött till killarna och en vegetarisk variant till oss. Så gudagott. Kramisar Tina

    SvaraRadera