lördag 17 oktober 2015

Grön spenat- och ärtsoppa


Snabblagat, få ingredienser och nyttigt! Kan det blir bättre?
Hel spenat, antingen från grönsaksdisken eller från frysen, ärtor från frysen, vitlök, gul lök, lite buljong och grädde. Vill man, kan man lägga till lite protein i form av kokta ägg.


Till 4 portioner soppa behövs: 200 g hel spenat / 200 g gröna ärtor / 1 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 1-2 grönsaksbuljongtärningar / 0,5 l vatten / 3 dl vispgrädde / riven muskotnöt / svartpeppar från kvarn / smör att fräsa i

Hacka lök och vitlök, smält smöret i en kastrull. Lägg i löken och fräs den blank utan att den tar färg. Lägg i grovhackad spenat, vatten, och buljongtärning. Låt koka till löken är mjuk. Häll i ärtor och grädde låt koka ihop några minuter.
Mixa soppan slät och smaksätt med muskot, peppar och eventuellt mer buljong. Saknar du syra kan du droppa i i lite citron eller ta några matskedar vitt vin i.
Vill man lägger man i kokta ägg i soppan. Vill man lyxa till det lite, går det alldeles utmärkt att slå i lite mousserande vin (likt crème ninon).

Servera soppan direkt i varma soppskålar.
Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar