onsdag 26 augusti 2015

Spenatsoppa


Jag försöker att planera in minst en, gärna två, gröna middagar i veckan. Den här veckan blev det spenatsoppa eftersom jag sprang på världens finaste, färska bladspenat häromdagen.

För att få soppan lite mer mättande, serverar jag den gärna med kokt ägg, vi tog vaktelägg eftersom det fanns i kylen ;-)

Till 4 portioner behövs: 10 cm purjolök / 2 vitlöksklyftor / 300 g färsk bladspenat / 25 g smör / 2 msk vetemjöl / 5 dl mjölk (3%) / 2 dl smetana / 1,5 grönsaksbuljongtärning / svartpeppar från kvarn och lite riven muskotnöt

Skölj spenatbladen noga och låt dem rinna av i ett durkslag. Hacka spenaten. Finhacka purjolök och vitlök.
Smält smör i en kastrull, låt purjo- och vitlök fräsa utan att ta färg. Tillsätt spenaten och rör runt. Pudra över vetemjölet och rör så att det inte blir några klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Smula ner buljong och lägg till sist i smetana. Låt koka upp och fortsätta koka på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med svartpeppar och muskot.

Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar