söndag 17 maj 2015

Surdegsbröd med skållat Ölandsvete


Det är ingen hemlighet att jag är ett stort fan av långsamt jästa bröd av ekologiska råvaror. Här är ytterligare ett bröd med Ölandsvete, men skållat den här gången för att få fram ännu mer smak.
Brödet har en helt underbar skorpa med ett matigt inkråm. Brödet innehåller chifrö, linfrö, solrosfrö och pumpafrö för att ge brödet struktur och göra det matigare.

En digital våg är nästan ett måste till det här brödet, eller använd en omvandlingstabell för att räkna om vikterna till dl.

Det här behövs till 2 bröd:
Skållning: 3,5 dl vatten / 150 g Ölandsvete / 20 g chiafrö / 30 g linfrö
Deg: skållningen / 4,5 dl vatten / 300 g rågsurdeg / 25 g jäst / 1 dl solrosfrö / 1 dl pumpafrö / 100 g grovt rågmjöl / 750 g vetemjöl special / 25 g honung / 25 g havssalt

Börja med skållningen, häll de torra ingredienserna i en skål. Koka upp vattnet och häll över de torra ingredienserna under omrörning. Låt kallna.

Häll skållningen i en bakbunke tillsammans med vattnet till degen, jäst och rågsurdeg. Rör om så att det är väl blandat.
Tillsätt rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillsätt honung och salt, fortsätt arbeta degen ytterligare 5 minuter. Täck bakbunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.

Ta fram degen och stjälp upp den på mjölat bakbord. Tryck ut degen försiktigt med händerna vik den på mitten och mitten igen. Lägg en handduk över och låt degen vila 30 minuter. Upprepa prceduren med vikningen ytterligare två gånger.

Sätt ugnen på 280 grader, sätt in baksten på nedersta falsen (eller två plåtar på varandra) Ställ även en långpanna på botten av ugnen.

Dela degen på mitten och forma försiktigt degen till två avlånga limpor. Mjöla dem och lägg dem i korgar att jäsa med skarven neråt. Låt jäsa under bakduk ca 1-1,5 timme.
Stjälp försiktigt upp bröden på den heta stenen (bakplåtarna). Häll ca 1,5 dl kallt vatten i långpannan och stäng ugnen.

Grädda bröden i 10 minuter, släpp ut lite ånga och sänk temperaturen till 200 grader. Fortsätt grädda bröden ca 35-40 minuter, brödens innertemperatur ska vara 98 grader.

Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk. Skåra bröden tidigast efter två timmar.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar