fredag 8 maj 2015

Stekt chilipolenta


Även om det är fredag är det inte så dumt att ha lite polenta på lut i kylen,  det är helt perfekt när det behövs få till lite snabbmat.
Polenta är små gryn av majskornets kärna, lite som våra mannagryn. Utöver färskriven parmesan har jag smaksatt polentan med chili, ramslök och basilika.
Polentan kokas till gröt under omrörning, smaksätts och trycks ut i en form till en kvadratisk platta. Den den kallnat och stelnat är det bara att skära den i rutor, pensla med olivolja och steka eller grilla.

Till 2 portioner behövs: 1,5 dl polenta / 0,5 l vatten / 0,5 tsk salt / 50 g riven parmesan / 2 msk finhackade färska örter ( ramslök, basilika, rosmarin) / 0,5 tsk chiliflakes.

Rör ner polenta i vattnet och salta. Låt koka upp och sedan fortsätta sjuda under omrörning på svag värme ca 20 minuter. Polentan ska bli som gröt i konsistensen.
Rör ner smaksättningen och smaka av, tillsätt eventuellt mer kryddor.

Lägg plastfolie i en form, skeda upp polenta och tryck ut den till en kaka ca 10x20 cm. Låt polentan stelna och kallna.

Ta fram formen en liten stund före serveringen. Stjälp upp polentakakan på en oljad skärbräda. Skär i kvadrater 5x5 cm. Pensla med olivolja. Hetta upp en stekpanna, stek dem hastigt till de får fin färg.

Servera tillsammans med sallad, tzatziki och eventuellt något kött om så önskas.
Vi tog kycklingfilé, marinerade och gjorde snabbt några grillspett.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar