tisdag 3 mars 2015

Vaniljmacrons


Dotterns sambo kom med en hel burk vaniljstänger till min födelsedag. Eftersom han dessutom är väldigt svag för just macrons, fick det bli en omgång vaniljmacrons. Riktigt söta och den italienska smörkrämen mättad med vanilj. Inte direkt från stång utan från hemgjort vaniljsocker, recept finns HÄR.

Till macronerna behövs: 100 g äggvita / 30 g strösocker / 200 g florsocker / 100 g mandelmjöl
Till smörkrämen behövs: 50 g vatten / 125 g strösocker / 3 msk vaniljsocker / 2 äggvitor/ 200 g rumstempererat smör

Vispa äggvitorna till macronerna till hårt skum, tillsätt strösocker under fortsatt vispning. Blanda florsocker och mandelmjöl, sikta ner och rör sedan ner det försiktigt i den vispade äggvitan.
Spritsa ut smeten till små rundlar (2 cm i diameter) på bakplåtspapper. Låt macronerna torka en timme. Sätt ugnen på 160 grader.
Grädda macronerna i ca 12 minuter, till de känns lätta. Låt dem kallna på plåten.

Koka upp vatten och socker till smörkrämen. Låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis. Smaksätt med vaniljsocker.

Bred smörkrämen på en macron och sätt nästa ovanpå, som en jojo. Förvar macronerna svalt , men inte kylskåpskallt. Kan också frysas i tät burk.
Smaklig spis♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar