tisdag 17 mars 2015

Hurtbullar - energirika portionsbröd med frön, keso och morot


Surdegen har ledsnat igen :-( Men här vilar inga ledsamheter, bara att starta en ny. Under tiden bakar jag med jäst istället.

Till helgerna är det perfekt att ha mättande och energirika brödbullar liggande i frysen, det kan ju hända att det blir fint väder och utomhusluften lockar mer än köket ;-)


Till 16 portionsbröd behövs: 75 g jäst / 2 dl vatten / 1,5 dl kefir / 1,5 dl keso / 1,5 msk äppelblomshonung / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 1 riven morot / 1 msk flingsalt / 1 msk chiafrön / 0,5 dl solrosfrön / 0,5 dl pumpafrön / o,5 dl linfrön / 5 dl lantvetemjöl / 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Häll kefir och keso i en bunke, späd med varmt vatten till blandningen blir fingervarm. Häll vätskan över jästen och rör om till den löser sig.
Rör ner honung, rapsolja, morot och alla frön. Häll i lantvetemjölet och arbeta in det ordentligt. Häll i saltet, ta i hälften av vetemjölet och fortsätt arbeta degen. Arbeta ner resterande vetemjöl lite i taget till degen är smidig. Använder du, som jag, ekologiskt mjöl, behöver degen arbetas totalt 15-20 minuter.
Sätt plastfolie över degbunken och låt den jäsa 30-60 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i 12 lika stora delar. Riv dem till runda bröd, låt dem vila några minuter innan du formar om dem till ovala bröd.
Lägg bröden på bakplåtpappersklädd plåt. Låt dem jäsa 60 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda bröden ca 16 minuter i mitten av ugnen till de får fin färg och känns genomgräddade.
Lägg över bröden på galler och låt dem svalna under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar