söndag 1 mars 2015

Äppelpaj med toscatäcke


De sista äpplena i källaren skivades upp, åkte ner i ett pajskal, kryddades med kanel och toppades med tosca på de sista julnötterna. Återbruk när det är som godast ♥


Det här behövs:
Pajdeg: 100 g rumstempererat smör / 0,5 dl florsocker / 1,5 dl mandelmjöl / 1,5 dl vetemjöl
Fyllning: 4 äpplen / 1 tsk kanel / 1 msk kokossocker
Tosca: 100 g smör / 100 g strösocker / 1 dl vispgrädde / 100 g glukos / 100 g blandade nötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Ställ formen i kylskåp att stelna. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Varva äppelklyftor med kanel och socker i pajskalet.
Ställ pajen ugnen och grädda ca 20-25 minuter till äpplena är mjuka.
Gör toscan under tiden, häll alla ingredienser utom nötterna i en kastrull. Låt toscan koka till den når 115 grader, rör då och då så att det inte bränns i botten. Lägg i nötterna.
Ta ut pajen och höj ugnstemperaturen till 225 grader.
Skeda toscan över pajen. Grädda den ytterligare ca 5 minuter till toscan får fin färg.

Servera pajen avsvalnad med vaniljkräm eller vispad grädde.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar