onsdag 21 januari 2015

Medelhavskyckling i lergryta


Letade fram den gamla lergrytan, Römmertopf , från gömmorna. Tycker faktisk att den egentligen är fantastisk att laga mat i. Det gäller ju bara att komma ihåg att den ska blötläggas ett par timmar innan det är dags att börja laga mat. När väl allt är istoppat i grytan sköter maten sig själv, resultatet blir otroligt mustigt och saftigt.
Här tog jag en hel kyckling och styckade ner, både för att det blir godast men också för att det är prisvärt.

Till 4 portioner behövs: 1 stor färsk kyckling / 0,5 ekologisk citron / 10 små gula lökar / 1 vitlök / 2 gröna spanska pepparfrukter / 1 röd paprika / 1 hönsbuljongtärning / 0,5 dl olivolja / 1 dl vatten / 2 dl torrt vitt vin / 1 dl oliver / färsk timjan / salt och svartpeppar
Eventuellt skalade små potatisar

Blötlägg lergrytan två timmar före matlagning.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skar citronen i tunna skivor, skala och klyfta de gula lökarna. Dela vitlöken i klyftor och skala dem. Strimla pepparfrukterna och paprikan.
Dela ner kycklingen i lämpliga delar, tex lår, vingar, bröstbitarna i två delar. Salta och peppara delarna runt om.
Varva kyckling och grönsaker i grytan. Lägg i buljongtäningen och häll över vatten, vin och olivolja. Toppa med oliver och färsk timjan.
Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen ca 25 minuter, lägg i potatisen om du vill ha det i grytan och låt grytan vara kvar ytterligare 20-25 minuter.
Servera direkt, eller uppvärmt dagen efter.
Smaklig spis ♥ ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar