fredag 16 januari 2015

Ärtsoppa


Ärtsoppa är väl en av de mest hatade och älskade husmansrätterna jag kan komma på, skulle möjligen kunna bli slagen av klassiska bruna bönor då ;-)
Den stora fördelen med ärtsoppa, förutom att den är mättande god, är att det är riktigt billig mat. Men man måste ha tålamod! Först ett dygns blötläggning, sköljning och till sist kokning ungefär tre gånger så lång tid som de flesta recept anger som koktid.
Soppan går att göra antingen vegetarisk, eller så tillför man lite fläskkött om man vill det. Vi tog vinmarinerad kassler den här gången, andra gången kan det vara julskinkerester eller rimmat sidfläsk.

Till 6-8 portioner behövs: 1 pkt (500g) ekologiska gula ärtor / 0,5 l skinkspad + 1 l vatten + 1 kalvbuljongtärning (eller 1,5 l vatten + 3 grönsaksbuljongtärningar) / 2 gula lökar / 3 lagerblad / 1 msk timjan / 400 g fläskkött (kan uteslutas för en vegetarisk rätt)


Blötlägg ärtorna i kallt vatten 24 timmar, hall av vattnet och skölj av ärtorna. Skala och klyfta lökarna, lägg alla ingredienser utom köttet i en kastrull. Låt koka upp, fortsätt sedan koka 2-3 timmar på svag värme. Glöm inte att röra då och då, så att det inte bränner i botten.  Vill du spara tid, kan du istället koka i tryckkokare, recept finns HÄR. Smaka av ärtorna så att de är genomkokta men inte mosiga.
Tillsätter du kött, ska det tärnas. Om köttet är rått, ska det koka med ca 30-40 minuter är det rökt behöver det bara ligga i ca 10 minuter.
Smaka av soppan, tillsätt eventuellt mer kryddor och buljong om det behövs.
Servera soppan het, tillsammans med senap och gärna lite varm punch. Smaklig spis ♥ ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar