onsdag 17 december 2014

Grönkålspaj med trippelost



Men har ni sett vilken fin grönkål det ligger i grönsaksdiskarna? 
Ja, jag kunde i alla fall inte låta bli, utan köpte med en rejäl laddning hem utan att egentligen ha någon idé om vad jag skulle göra ;-).
Men jag blev så himla sugen på paj, så paj fick det bli. Den här pajen går lika bra att nygjord, uppvärmd eller rumstempererad. Den passar dessutom alldeles utmärkt som vegetariskt alternativ på julbordet eller som tillbehör.


Till 4-6 portioner behövs:

Pajdeg: 2 dl vetemjöl / 1 dl majsmjöl / 150 g kallt laktosfritt smör / i tsk Öländsk vitlökspeppar / 1 msk kallt vatten

Fyllning: 200 g grönkålsblad / 1 King Solo vitlök / 3 dl lagrad riven ost / 100 g fetaost i tärningar / 50 g gorgonzola i tärningar / 5-6 strimlade soltorkade tomater (den varianten som säljs i olja) / 15 svarta oliver / 2 ekologiska ägg / 2 dl laktosfri vispgrädde / 1 tsk öländsk vitlökspeppar / olivolja att fräsa i

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ingredienserna till pajdegen i en matberedare, kör snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten) även upp på kanterna, ställ den pajformen kallt ca 20 minuter.
Nagga pajskalet i botten och förgrädda ca 15 minuter, klä gärna in kanterna i aluminiumfolie så sjunker de inte ner så mycket.


Strimla grönkålen och finhacka vitlöken. Värm lite olja i en panna och fräs grönkål och vitlök på medelhög värme till den värsta stunsen gått ur.

Lägg den rivna osten i botten på det förgräddade pajskalet, fyll på med tomater, broccoli, fetaost, gorgonzola och oliver. Rör samman ägg och grädde, smaksätt vitlökspeppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda slutligen i ca 35-45 minuter till pajen har stannat och fått fin färg.
Låt pajen vila ca 5-10 minuter före servering.

Om pajen ska ätas vid senare tillfälle låter du den kallna, tar den ur formen och delar upp den.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar