onsdag 17 september 2014

Ost- och rotfruktsgratäng


Vardag och vardagsmat när den är som bäst, gratäng på närodlade morötter, potatis och purjolök tillsammans med philadelphia- och parmesanost. Jag serverade den tillsammans med sallad och rökt fläskfilé från Målatorps Viltröker (du hittar dem HÄR eller HÄR)

Det här behövs till 4 portioner: 8-10 potatisar / 2 morötter / 15 cm purjolök / 100 g parmesanost / 1 msk Öländs vitlökspeppar (eller fransk salladskrydda)
Gratängsås: 5 dl vispgrädde / 100 g philadelphiaost / 1 kalvbuljongtärning / 4 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis och morötter, skär dem i 3 mm tjocka skivor (jag använder mandolin). Skölj purjolöken och skär även den i 3 mm tjocka skivor. Finriv parmesanosten.
Lägg ett lager med potatis i botten av en ugnsfast form, lägg över ett lager morötter, ett lager purjolök, ett lager parmesanost. Gör samma en gång till och avsluta sedan med ett lager potatis överst. Strö över vitlökspepparn (eller salladskryddan).
Häll vispgrädde och philadelphiaost i en kastrull, koka upp och smaksätt med kalvbuljongtärning och finriven vitlök.
Häll såsen över gratängen, var noga med att all krydda ska rinna ner mellan lagren medan du häller.
Grädda gratängen ca 1 tim och 15 minuter, täck med folie om den blir för mörk. Känn med en sticka att potatisen är genomkokt.
Servera tillsammans med sallad och valbart protein för de som önskar. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar