tisdag 1 juli 2014

Grillad fläskkotlett med örtsmör och foliepotatis


Så här i semestertider, när alla andra verkar ha ledigt, gör vi allt för att locka fram semesterkänslan. Så fort solen tittar fram, åker även grillen fram från garaget.
Vi har den stora förmånen att ha en lokal närbutik med charkdisk, vilket gör att man faktiskt inte alltid behöver planera vad som ska läggas på det heta grillgallret.

Fläskkotlett med ben och fettkappa, skuret i rejäla, tjocka skivor var inte alls dumt ;-) Serverat med ett örtsmör, gjort på de örter trädgården bjuder för stunden och primörer i foliepaket, blir det en riktig festmåltid oavsett vilken kväll i veckan det är.


Det här behövs till 4 portioner: 4 fläskkotletter med ben och fettkappa / flingsalt / svart peppar / några droppar tabasco / några droppar liquid smoke / olivolja
Foliepotatis: 12-16 små färska potatisar / 8-12 små färska gula lökar / 1 purjolök / 8-12 stora vitlöksklyftor / 1 knippe färska örter (timjan, oregano, rosmarin) / 1 dl torrt vitt vin / 50 g smör / flingsalt
Örtsmör: 100 g rumsvarmt smör / 1 knippe färska örter / 1 finriven vitlöksklyfta / några droppar citronsaft / örtsalt

Skrapa potatisarna och koka dem nästan klara, häll av vattnet och låt den mesta fukten ånga bort. Skala lök och vitlök, förväll dem 5-10 minuter till de är nästan klara, lägg i purjolöken de sista minuterna, häll av vattnet och låt den mesta fukten ånga bort.
Bred ut en stor bit aluminiumfolie i en skål. Lägg i de kokta grönsakerna inklusive potatisen. Finhacka örterna och lägg dem ovanpå, häll i vin och lägg till sist i en klick smör och flingsalt. Stäng igen foliepaketet ordentligt.

Finhacka örterna och blanda med smöret. Smaka av med vitlök, citronsaft och salt.

Blanda olja, liquid smoke och tabasco. Pensla fläskkotletterna på bägge sidorna, salta och peppra dem.
Grilla kotletterna på direkt värme, men inte för hett och lägg foliepaketet i kanten eller ännu hellre vid indirekt värme. Potatisen är klar när kotletterna är genomstekta (skär ett snitt nära benet om du är osäker, köttsaften ska vara klar).

Servera direkt och låt smöret smälta på de nygrillade kotletterna. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar