torsdag 31 juli 2014

Äppelrökt lax med aioliromsås


Med en klotgrill går det utmärkt att "rökgrilla", att dessutom göra det med fruktträd sätter en härligt pikant smak. En mittbit av laxfilén blev utsatt för behandlingen senast. Vi serverade med en aioliromsås och givetvis färsk, kokt potatis.

Till 4 portioner behövs: 7-8 hg laxfilé (gärna mittbit)
Rimning: 0,5 citron / 1-2 msk flingsalt / svartpeppar
Aioliromsås: 0,5 burk (250 g) turkisk yoghurt / 1,5 burk (3 dl) smetana / 1-2 msk aioli / 1-2 msk finhackad dill / 1 burk mixcaviar / ev örtsalt

Lägg laxen i en form, pressa över citronsaft och strö flingsalt. Rimma laxen ca 0,5 timme före grillningen. Dra några varv svartpeppar precis före grillningen.

Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka eventuellt av med örtsalt. Recept på aioli finns HÄR.

Grilla laxen på indirekt värme under lock. Klipp 7-8 kvistar från äppelträdet med mycket blad, klipp dem i decimeterlånga bitar och lägg direkt på glöden - på med gallret och lägg på laxen, lägg på locket.
Grilltid ca 20-30 minuter, låt inte laxen bli överkokt - när den börjar bli stunsig är det läge att plocka av laxen från grillen.

Servera laxen med nykokt potatis och aioliromsås. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar