söndag 1 juni 2014

Trädgårdspizza


Hemgjord pizza ligger topp-tio hos oss, det är ju egentligen inte så konstigt - går ju att variera i all oändlighet. Oftast tar vi lite surdeg i pizzan, men det går lika bra att dubblera jästmängden och utesluta surdegen om man vill det.
Den här gången blev det nästan vegetarisk pizza med massor av ost. Riven lagrad greve, buffelmozzarella, gorgonzola, hyvlad parmesan, tomatsås, skivade färska champinjoner, skivad röd paprika och grön sparris. När pizzan är färdiggräddad river vi på ruccola, lite serranoskinka och till sist ytterligare lite hyvlad parmesan.

Det här behövs till 4 pizzabottnar: 0,5 dl surdeg / 15 g jäst / 3 dl ljummet vatten / 2 msk olivolja / 1 msk flingsalt /  1 tsk strösocker / 1 msk oregano / 3 dl durum vetemjöl / 4-5 dl vetemjöl 


Tomatsås: 1 burk krossade tomater / 1 liten röd lök / 2 stora vitlöksklyftor / 1 msk chilisås (Heinz) / 0,5 tsk worshirechestersås / 0,5 msk råsocker / 2 msk oregano / Par varv svartpeppar från kvarn

Blanda surdeg, vatten, olja, salt och oregano och rör till det blandat sig ordentligt. Smula ner jästen och rör till den löser upp sig. Tillsätt allt durum vete och sedan vetemjölet lite i taget till degen har en lätt kladdig konsistens. Låt degen knådas ca 15 minuter på låg hastighet eller 25 minuter för hand. Låt degen jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.


Gör under tiden tomatsåsen. Hacka lök och vitlök, blanda alla ingredienser kör med mixerstav till en såsig konsistens. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Sätt ugnen på 275 grader, lägg in baksten eller sätt två plåtar på nedersta falsen.

Ta upp degen försiktigt på mjölat bakbord, vik ihop den några gånger med degskrapan. Dela degen i fyra delar och forma försiktigt tre runda bullar. Låt degen vila ca 15 minuter.

Förbered under tiden fyllningen till pizzorna.

Kavla ut bullarna till tunna pizzor och lägg dem på bakplåtspapper. Lägg på fyllningen, börja med tomatsås, ost och därefter resten av fyllningen.

För över bakplåtspappret med pizzan på stenen eller de heta plåtarna. Grädda ca 10 minuter, eller till pizzorna fått fin färg.
När du tar ut pizzorna, låt dem gärna stå och vila en stund innan du för över dem på tallrik. 
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar