onsdag 18 juni 2014

Citron- och fläderblomsmarmelad


Vi är sådär lagom barnsligt förtjusta i Robertsons citronmarmelad, den där utan varken bitar eller skal i. Så varför inte, det måste ju bara gå att koka den själv? Varför inte testa att smaksätta den med fläderblommor, när man ändå håller på?
Sagt och gjort! Resultatet blev en marmelad med lite mer vuxen smak, perfekt på en rostad surdegsmacka med lagrad grevé.

Det här behövs till 4 burkar marmelad: 1 kg citroner (gärna lite gröna) / 1 + 0,75 l vatten / 18 fläderblommor / 2 l strösocker

Borsta och tvätta citronerna. Skala med potatisskalare bort det gula skalet utan att få med något vitt. Skala sedan bort det vita och lägg i en separat kastrull.
Skär fruktköttet i bitar, ta bort och spara kärnorna. Skölj försiktigt bort eventuella insekter från fläderblommorna.

Koka det vita skalet, tillsammans med kärnorna i 0,75 l vatten under lock en timme. Sila bort skal och kärnor. Lagen som blir kvar innehåller naturligt pektin från citronen och hjälper marmeladen att stelna.

Blanda fruktköttet, det gula från skalet, fläderblommorna och en liter vatten. Koka under lock i 30 minuter. Sila bort skal, fruktkött och blommor. 
Häll tillbaka saften i en 5-liters kastrull. Rör ner pektinlagen och sockret. Koka kraftigt utan lock i 15 minuter. 
Häll på varma, väl rengjorda burkar, fyll dem nästan ända upp och sätt på lock direkt.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar