måndag 9 juni 2014

Chokladpavlova med chokladmousse och färska bär


 Jordgubbar och choklad, tillsammans med choklad och choklad, kan det bli annat än succé?

Jag vet! Pavlova är inte den snyggaste dessert/tårta man kan servera men smaken uppvägen mer än väl utseendet.
Den tar ett par timmar i ugnen och ska sen svalna, men det ger tillräckligt med tid att göra den vita chokladmoussen och få den att stelna. Precis före servering lägger man på moussen och bären.


Till 6-8 personer behövs: 4 st äggvitor / 2 droppar ättikssprit / 200 g strösocker / 100 g Marabou mörk choklad
Vit choklad mousse: 125 g Marabou vit choklad / 0,75 dl  + 3 dl vispgrädde / 0,5 blad gelatin
2 liter färska bär

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvita tillsammans med ättika till maräng, tillsätt strösockret under fortsätt vispning. Vispa till marängen är riktigt styv. Smält under tiden chokladen i micron (eller över vattenbad), rör chokladen slät.
Klä en bakform (1,5-2 liter) med bakplåtspapper.
Häll den smälta chokladen i marängen och rör försiktigt, chokladen ska bilda ett mönster inte röras ut helt i marängen. Häll chokladmarängen i formen och bred ut den lite högre i kanterna.
Grädda marängen i ca 2 timmar, sista timmen med ugnsluckan lite på glänt.
Ta ut formen och låt marängen kallna helt.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Smält den vita chokladen i micron (eller över vattenbad), koka upp 0,75 dl vispgrädde och häll den över den smälta chokladen och rör till en slät smet. Krama ut vattnet ur gelatinbladet och rör ner det i chokladsmeten.
Vispa 3 dl grädde till fast skum. Blanda grädde och chokladsmet till en jämn mousse. Låt moussen stelna i kylskåp.

Precis före servering tas marängen loss från formen, lägg marängen på et fat. Häll/Lägg moussen på mitten och bred ut den något mot kanterna. Lägg över bär och servera.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar