onsdag 30 april 2014

Vaniljglass med rabarberrippel


Rabarber är gott, i måttliga mängder. Årets första rabarber blev för ovanlighetens skull inte en paj utan istället rippel till hemgjord vaniljglass. Rabarberns syra bröt väldigt bra mot den söta vaniljen.
Glassen går fortast att göra i glassmaskin, men det är inget måste.


Till 0,75 l glass behövs: 3 ägg / 1 dl florsocker / 0,5 dl vaniljsocker / 3 dl vispgrädde
Rabarberrippel: ca 300 g rabarber rabarberstjälkar / ca 2 dl vatten / ca 0,5-1 dl syltsocker / några droppar citronsaft

Börja med rabarberrippeln som måste kallna, skär rabarbern i cm långa bitar. Lägg rabarbern i en kastrull, täck med vatten och låt koka till rabarbern faller sönder. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen, låt koka upp. Häll i socker lite i taget, smaka av till det är lagom sött och tillsätt eventuellt citronsaft för ökad syra. Låt koka 2-3 minuter. Låt kallna i vattenbad.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulorna tillsammans med florsocker och vaniljsocker till de är pösiga. Vispa grädden.
Blanda först grädde med äggulevispet och rör sedan ner äggvitorna.
Kör glassen i glassmaskin ca 30 minuter. Lägg över glassen i en burk, rippla mellan lagren med rabarber (som nu är lite gelélik). Låt stå i frysen ca 1-2 timmar.
Finns ingen glassmaskin lägg glassmeten i en burk och ställ i frysen, rör i burken varje halvtimme. Efter ca 2-3 timmar går det att rippla i rabarbern och sedan frysa ytterligare 1-2 timmar.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar