onsdag 26 februari 2014

Pasta med gorgonzola- och parmesansås


Med pasta i skafferiet och ost i kylskåpet går det alltid att knåpa ihop en relativt snabblagad och god middag. Den här kvällen fanns det även lite rökt sidfläsk som fick förgylla pastan med ytterligare smak. Ett glas cykelvin på det och det är en riktig festmåltid oavsett veckodag ;-)

Till 4 portioner behövs: 400 g durumvetepasta / 3 finhackade stora vitlöksklyftor / 100 g finhackat rökt sidfläsk / olivolja att steka i
Ostsås: 25 g smör / 1 finhackad vitlöksklyfta / 2 tsk dijonsenap / 2 dl smetana / 2 dl vispgrädde / 1 dl torrt vitt vin / 2-3 msk sött vitt vin / 0,25 kalvbuljongtärning / 1 msk kalvfond / 200 g gorgonzola / 1 dl färsk finriven parmesan / svartpeppar från kvarn / 1-2 msk maizena

Börja med såsen, smält smöret i en kastrull fräs vitlöken glansig utan att den tar färg tillsammans med senapen. Tillsätt smetana, grädde och vin. Smula ner gorgonzolan och tillsätt parmesanen under omrörning. Fortsätt röra till osten smält. Smaksätt med buljongtärning, kalvfond och lite svartpeppar. Försök att hitta balans mellan rundhet och fyllighet och ändå behålla den tydliga gorgonzolasmaken. Parmesanosten bidrar med en nötig smak.
Rör till sist ut maizena i lite kallt vatten och red av såsen med lite maizena i taget till du får en fyllig konsistens utan att vara tjock som stuvning.

Koka pastan i rikligt med vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

Värm olivoljan i en stekpanna, fräs vitlök och sidfläsk på medelhög värme. Häll av vattnet från pastan och rör ner pastan i stekpannan tillsammans med  vitlök och fläsk. Krydda med lite svartpeppar och servera sedan tillsammans med såsen och gärna lite extra riven parmesan.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar