måndag 3 februari 2014

Falafel i pitabröd


Falafel, eller kikärtsbullar, är något som jag varit ensam om att gilla i vår familj. Men döm om min förvåning när detta vände efter förra veckans Mästerkocksprogram ;-) Eftersom jag aldrig någonsin gjort det, gällde det ju att passa på - ny lärdom i köket och nya smaksensationer för familjen.
Största grytan åkte fram och kikärtorna i blöt, resten var en barnlek :-)
Pitabröden är en historia för sig! Helt suveräna, fluffiga, lätta och de allra bästa jag någonsin gjort!

Till 6 portioner behövs: 8 dl kokta kikärtor / 0,5 gul lök / 2 vitlöksklyftor / 1 tsk örtsalt / 1 tsk tahini (sesampasta) / 1 tsk spiskummin / 1 tsk torkade korianderblad / 2 tsk kebabkrydda / 1 msk potatismjöl / 1 tsk bakpulver / 1 ägg / panko att rulla dem i / olja att fritera i
Pitabröd: 50 g jäst / 5 dl vatten / 1 tsk honung / 2 tsk flingsalt / 10-12 dl vetemjöl
Kebabsås: 1,5 dl tomatpuré / 2 vitlöksklyftor / 1 dl inläggningsvätska från inlagd chili / 0,5 dl vatten / 1 tsk råsocker / några stänk worcheistersås/ 2 msk olivolja
Sallad och smetana till servering.

Börja med pitabröden. Sätt ugnen på 275 grader, sätt i dubbla plåtar på nedersta falsen. 
Smula ner jästen i en bunke, rör ut med ljummet vatten. Tillsätt salt, honung och vetemjöl. Spara lite mjöl till utbaket. Arbeta till du får en smidig deg, jäs under en ren duk i 1 timma. 
Häll upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda degen på lätt. Dela upp degen i 16 delar. Rulla dom till bollar. Kavla ut bollarna till runda kakor cirka 1/2 cm tjocka. Grädda de utkavlade brödkakorna den översta av de heta plåtarna i ca 4-5 minuter. Låt bröden kallna under duk.

Fortsätt sedan med kebabsåsen. Häll olivoljan i en kastrull och värm. Skala och riv vitlöken, ha ner i oljan. Fräs vitlöken utan att den tar färg, rör ner tomat purén. Späd till såskonsistens med chilispad och vatten. Smaka av med socker och wocheistersås. Ställ åt sidan.

Nu är tiden kommen till själva falafeln. Mixa kikärtorna i en matberedare. Skala löken och finhacka, skala vitlöken och riv på rivjärn. Blanda ner alla ingredienserna utom panko och ägg. Smaka av smeten och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Rulla köttbullsstora bollar av smeten och lägg på en bricka. Vispa upp ägget och lägg panko på ett fat.
Doppa kikärtsbollarna i ägget och rulla dem sedan i panko.
Värm oljan till 180 grader och fritera bollarna några i taget ca 3-4 minuter till de får fin färg.

Fyll pitabröd med falafel, sås, sallad och eventuellt andra grönsaker. Vi serverade även tzatziki till.
Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. Ah... Det är fritera dem jag ska göra! Jag ska testa ditt recept nästa gång. Tack! Kram.

    SvaraRadera