torsdag 30 januari 2014

Surdegsbröd med dinkel och valnötter


Surdegsbröd tar lite längre tid att baka, lite längre tid som ger mycket godare smak och nyttigare bröd.
Jag har alltid en rågsurdeg i kylskåpet, den är tacksam och nöjer sig med ganska lite, den får sin uppmärksamhet en gång i veckan vid matning och bakning. Som tack ger den massor av gott bröd.
Jo, en sak till, ekologiskt är ledordet för att lyckats bra med sin surdeg. Jag har testat att göra surdeg på massor av olika slags mjöl, men ekologiskt mjöl ger den i särklass bästa surdegen.
Nyponskalsmjöl och kornmalt går att hoppa över i receptet, men de två ingredienserna ger ett något högre och luftigate bröd.

Det här behövs till 2 bröd:
Steg 1: 1,5 dl ljummet vatten / 1 dl surdeg / 1 dl fullkornsdinkel / 1 dl lantvetemjöl / 10 g jäst
Steg 2: 5 dl ljummet vatten / 20 g jäst / 1,5 msk honung / 4 dl fullkornsdinkel / 5 dl lantvetemjöl / 5 dl vetemjöl / 1 msk kornmalt / 1 msk nyponskalsmjöl / 1,5 msk flingsalt / 0,5 dl solroskärnor / 0,5 dl sesamfrö / 5 dl valnötskärnor

Rör ihop ingredienserna till steg 1 i en bakbunke och sätt plastfolie över. Låt smeten stå på varm dragfri plats i ca 4 timmar till det bubblar ordentligt.

Fortsätt med steg 2 genom att tillsätta vattnet och jästen till smeten från steg 1, rör till jästen lösts. Tillsätt honung, dinkel, lantvetemjöl (om du använder nyponskalsmjöl och kornmalt tillsätts det här). Arbeta degen medan du tillsätter vetemjölet lite i taget till det blir en smidig, något kladdig deg. Arbeta degen ca 8-10 minuter. Tillsätt salt, solroskärnor, sesamfrön och valnötskärnor och arbeta degen ytterligare ca 3 minuter.
Låt degen jäsa ca 2 timmar till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 275 grader, lägg en långpanna i botten på ugnen och lägg in bakstenen (eller dubbla plåtar) på falsen ovanför.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en limpa, lägg i jäskorg att jäsa (eller på plåt klädd med bakplåtspapper). Låt bröden jäsa ca 1 timme.

Stjälp upp bröden på baksten, de dubbla plåtarna eller kasa över hela bakplåtspappret med bröden på plåtarna. Snitta bröden på et par ställen. Häll ca 1 dl kallt vatten i långpanna och stäng hastigt ugnsluckan. Efter 5 minuter gläntar du lite på luckan och släpper ut ånga. Sänk temperaturen till 225 grader och fortsätt grädda i ca 20 minuter till brödets innertemperatur är 98 grader.
Låt bröden kallna på galler, utan bakduk. Smaklig spis ♥

2 kommentarer:

  1. Your bread looks just wonderful, I wish I could bake this kind of a bread!
    Jana

    SvaraRadera
  2. Brödet ser verkligen fantastiskt ut. Bra med tipset om baksten och vattenångan. Har säkert inte bakat surdegsbröd på ett år - tyvärr. Men gräddar du det verkligen bara i 25 minuter?
    http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/

    SvaraRadera