måndag 20 januari 2014

Smakrik chiligryta på bog


Fortsätter envist på den inslagna grytvägen, värmande i den isande kylan och perfekt mat att förbereda dagen innan. Jag vill slå ett slag för planerad matlagning och gärna förbereda dagen innan.
Vi planerar alltid maten en vecka framåt efter hur våra kalendrar ser ut. De kvällar som innehåller aktiviteter får riktigt snabblagad eller förberedd mat. De kvällar där någon av oss kan gå tidigare, ja då kan matlagningen ta lite längre tid. Dessutom blir det så mycket enklare att handla - man vet ju precis vad som saknas hemma i skåpen ;-)
Den här grytan är ett riktigt långkok på nötbog, perfekt att sätta igång en ledig dag då den behöver stå och puttra närmare 4-5 timmar och behöver inte passas hela tiden.

Det här behövs till 4-6 portioner: 2 kg nötbog med ben / 2 gula lökar / 4-5 vitlöksklyftor / 200-300 g rotselleri / 2 burkar Mutti krossade tomater / 1 l vatten / 0,5 l rödvin / 2 kalvbuljongtärningar / 2 köttbuljongtärningar / grovmalen svartpeppar från kvarn / örtsalt / 2-3 msk mexikansk kryddblandning / 1 msk paprikapulver / 1-2 msk chilipeppar / 1 msk spiskummin / 1 msk malen koriander / 1 msk Vindaloo curry / 1 msk Tikka curry / 1 msk Jalfrezi curry / 1 msk American steakhouse seasoning / 2 st Ancho chipotle chili (torkad) / några rosmarinkvistar / olivolja + smör att fräsa i / ev 1-2 msk finhackad inlagd chili
Före servering tillsätts: 3 st rödlökar / 2 röda paprikor / 1 burk stora vita bönor / 1 burk svarta bönor

Skala och hacka lök, vitlök och selleri, mortla Ancho chilin. Skär rent köttet och skär ner det i kuber (ca 2x 2 cm). Värm en stekpanna häll i lite olivolja och lite smör. Fräs köttet runt om, lite i taget, lägg över köttet i en gryta, ta även med benet. Fortsätta med att fräsa lök, vitlök och selleri gyllengult i stekpannan. Peppra och salta på köttet i grytan och vänd runt, tillsätt alla torra kryddor och vänd runt. Tillsätt de frästa grönsakerna, därefter tomater, vin, vatten och buljongtärning. Låt grytan koka upp och sedan koka på svag värme under lock ca 4-5 timmar till köttet är riktigt mört. Smaka av och tillsätt eventuellt finhackad chili för att få mer styrka.
Hit går att förbereda om grytan ska ätas dagen efter!
Skala och skär rödlöken grovt och ha ner i grytan under kokning. Efter ca 5 minuter ska grovskuren paprika läggas ner i grytan. Precis före servering tillsätts bönorna som bara ska bli varma.
Servera grytan med surdegsbaguette, eller ris. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar