tisdag 3 december 2013

Kryddstarka vårrullar


Jag är och har alltid varit, barnsligt förtjust i vårrullar. Vårrullar med massor av smak och gärna lite hetta från chili eller sambal oelek. En god färsröra, ett paket filodeg och en fritös och en eftermiddag är räddad.

Till 4 portioner behövs: 1 paket filodeg (270 g)
500 g fläskfärs / 1 gul lök / 4 vitlöksklyftor / 1 morot / 100 g vitkål / ca 5 cm ingefära / ca 100 g rotselleri / 2 msk kinesisk soja / 1 msk sambal oelek / 2 msk hoisin sås / 1 tsk fish sauce / 2 msk teriyaki sacue / 0,5 dl sherry / 1 dl vatten / 0,5 burk böngroddar / 0,5 burk bambuskott / rapsolja att fräsa i
Olja att fritera i

Låt filodegen ligga i rumstemperatur ca 1 timme. Finhacka lök, vitlök, morot, ingefära och rotselleri. Finstrimla vitkålen. Värm olja i en gryta lägg i grönsakerna och låt dem bryns utan att få färg, lägg i färsen och låt den stekas till den är grå. Ha i samtliga kryddor, sherryn och vattnet. Låt färsröran koka till vätskan försvunnit. Smaka av med eventuellt mer kryddor och rör till sist ner bambuskott och böngroddar. Låt färsröran kallna.

Lägg ut filodegen på en skärbräda. Ta ett blad i taget, vik det dubbelt och lägg en sträng med färsröra längs ena kanten. Rulla ihop ett varv, vik noggrant in ändarna och fortsätt sedan rulla till en tät vårrulle. Pensla med kallt vatten längst ut på filodegen innan rullen fästs ihop. Fortsätt till filodegen är slut. Hantera rullarna försiktigt, de är ömtåliga och degen tål inte fukt.

Värm frityroljan till 180 grader. Fritera rullarna ett par i taget i ca 2-4 minuter till de är gyllenbruna. Servera rullarna rykande heta tillsammans med ris samt eventuellt soja och sweet chili sås. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar