söndag 22 december 2013

En sillinläggning blir tre på julbordet


Som sillälskare har jag experimenterat en hel del genom åren, men nu har vi den perfekta grundinläggningen. Till jul brukar jag sen variera den med lite olika sorters lag där jag lägger ner den färdiga sillen, vilket gör att en enda inläggning, i det här fallet, blir tre helt olika på julbordet.

Sherrysill
Till ca 5 dl lag behövs:
2 dl passerade tomater / 1 dl strösocker / 0,5 dl ättikssprit / 0,5 dl rapsolja / 0,75 dl torr sherry / 0,5 msk krossad svartpeppar / 1 smulat/hackat lagerblad / 1,5 msk finhackad rödlök / 1,5 msk finhackad gullök

Blanda samman allt till lagen och rör till sockret löst sig. Lägg i färdiginlagda sillfiléer i centimeter tjocka skivor (motsvarande ca 3-4 filéer). Låt dem ligga minst 8-12 timmar före servering för att ta smak.
Sillen förvaras i kylskåp och bör ätas upp inom 5 dagar.

Senapssill
Till ca 2,5 dl lag behövs:
4 msk taffelsenap (Slotts) / 1 msk socker / 2 msk vinäger / 1 dl rapsolja / 1 äggula / svartpeppar från kvarn

Blanda samman allt till lagen och rör till sockret löst sig. Lägg i färdiginlagda sillfiléer i centimeter tjocka skivor (motsvarande ca 3-4 filéer). Låt dem ligga minst 8-12 timmar före servering för att ta smak.
Sillen förvaras i kylskåp och bör ätas upp inom 5 dagar.

Grundreceptet på inlagd sill finns HÄR.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar