måndag 7 oktober 2013

Surdegsform med råg


Ett nytt bröd är fött och vilket bröd sen, saftigt med en fyllig smak av råg och surdeg. Arbetsinsatsen är inte speciellt stor även om jästiden blev rätt så lång. Degen görs i flera steg, men kan mycket väl hinnas med under en dag.

Till 2 formlimpor går det åt: Steg 1: 4 dl kokande vatten / 3 dl krossad råg / 1 dl grovt rågmjöl / 2 dl solroskärnor / 1 dl linfrön / 2 msk flingsalt
Steg 2: 1 dl rågsurdeg
Steg 3: Fördegen från steg 1 + 2 dl vatten / 50 g jäst / 1,5 dl mörk sirap / 10 dl vetemjöl special

Blanda de torra ingredienserna i steg 1, häll det kokande vattnet över och rör om. När temperaturen sjunkit till 40 grader tillsätts surdegen och rörs om. Låt degen jäsa över natten eller minst 3 timmar.

Blanda fördegen med 2 dl kallt vatten, smula ner jästen och häll i sirapen. Blanda ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen väl, ca 15 minuter i maskin ( degen ska vara lite kladdig). Låt degen jäsa ca 2 timmar under bakduk i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 275 grader och sätt en långpanna i botten på ugnen. Olja två 1,5 liters bakformar.
Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta den så lite som möjligt. Dela degen i två lika delar och forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Låt bröden jäsa ca 1 timme.
Sätt in limporna i ugnen, häll 2 dl kallt vatten i långpannan och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i ca en timme eller till innertemperaturen är 98 grader.

Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna något. Linda sedan in dem i plastfolie och låt dem mogna 1 dygn innan du delar dem.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar