torsdag 3 oktober 2013

Äppelbullar med kardemumma


Kanelbullar i all ära, men idag bjuder jag på en Kardemummabulle fylld med äpple, smör och ännu mera kardemumma.

Till 15 bullar behövs: 2,5 dl mjölk / 50 g jäst / 1 dl strösocker / 1 msk bakpulver / 12,5 dl vetemjöl / 2 ägg / 1 tsk flingsalt / 1 msk stött kardemumma / 200 g rumstempererat smör
Fyllning: 100 g mjukt smör / 1 äpple / 0,5 dl råsocker / 2 tsk stött kardemumma
Topping: 1 ägg / 2 msk mjölk / råsocker

Lös upp jästen i den kalla mjölken. Blanda alla ingredienser, utom smöret. Knåda degen smidig ca 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt smöret klickvis under fortsatt knådning, degen ska bli blank och smidig. Täck degbunken med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ca 20 minuter.

Blanda socker och kardemumma till fyllningen, riv äpplen på den grova sidan på rivjärnet (skalet ska vara med) blanda ner äpplet i smörblandningen.

Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut degen till en avlång platta 50x40 cm. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag. Skär 15 remsor av degen, tvinna varje remsa och gör en knut. Lägg dem i bullpapper (ett tips är att ställa bullpappret i en muffinsform så flyter bullen inte ut). Pensla bullarna med uppvispad ägg-mjölkblandning och strö på rikligt med råsocker. Låt bullarna jäsa ca en timme.
Sätt in dem i ugnen och grädda i ca 12 minuter, låt bullarna kallna på galler under bakduk.  
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar