söndag 1 september 2013

Kroppkakor


Kroppkakor finns nog lika många olika som det finns kroppkakemakare. Jag tillhör dem som inte äter de gråa varianterna - de som innehåller rå potatis. Jag är uppvuxen med mormors vita kroppkakor, gjorda på enbart kokt potatis. Den  här helgen är det bara sonen och jag hemma och vad passar då bättre än att göra just kroppkakor, varken maken eller dottern äter de kokta potatisbullarna (inte ens mot betalning).

Till ca 18 kroppkakor behövs: 8 stora potatisar / 1 ägg / ca 5 dl vtemjöl / 2 tsk örtsalt
Fyllning: 300 g rimmat sidfläsk / 1 röd lök / 1 tsk kryddpeppar / 1 tsk svartpeppar / smör att fräsa i

Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet och låt den kallna.
Hacka fläsket och löken till fyllningen, finstöt kryddorna i mortel. Smält smöret i en gjutjärnsstekpanna, lägg i lök, fläsk och kryddor. Bryn till löken är mjuk och låt det sedan svalna.
Mosa potatisarna eller pressa med potatispress, tillsätt saltet, knäck ner ägget och börja med att blanda ner 3 dl av mjölet och arbeta till en fast och hanterlig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela potatisdegen i 18 lika stora delar, forma dem till bullar. Gör ett hål i mitten, lägg i ca 1 msk fyllning, nyp ihop över fyllningen och rulla till en boll.
Koka upp vatten i en stor kastrull, häll i 2 tsk salt per liter vatten. Lägg ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda till de flyter upp, ca 5-10 minuter.

Servera kroppkakorna varma med rårörda lingon, smält smör och eventuellt vispgrädde. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar