måndag 9 september 2013

Äppelpaj med mandeltoscatäcke


Äppel, päppel ...... hos oss finns det bara äpplen och desto fler. Experimenten med äpplen blir många och goda. Senaste tillskottet är en äppelpaj med mandelmassa/marsipan i botten tillsammans med äpplen och ovanpå ett täcke av mandeltosca.

Pajbotten: 2,5 dl vetemjöl / 0,5 dl florsocker / 150 g smör
Fyllning: 2 skalade och tunnt skivade äpplen / 100 g grovt riven mandelmassa/marsipan
Toscasmet: 75 g smör / 1 dl strösocker / 1 msk hemgjort vaniljsocker / 1,5 msk vetemjöl / 1,5 msk vispgrädde / 1,5 dl skalad mandel / 1 dl mandelflarn

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa snabbt ihop pajdegen och tryck ut den i pajformen, även upp på kanterna. Lägg den rivna mandelmassan i botten. Lägg ut äpplen ovanpå mandelmassan.
Smält smöret rör ner övriga ingredienser, utom mandeln. Låt smeten koka upp under omrörning och lägg sedan i mandeln. Skeda toscasmeten ovan på äpplena.
Grädda pajen på nedersta falsen i ca 25 minuter. Serveras med fördel tillsammans med lättvispad grädde. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar