måndag 23 september 2013

Äppelkompott med vanilj och kanel


Äppelkompott, eller opasserat äppelmos, smaksatt med vanilj- och kanelstänger. Perfekt som frukost eller lunch med lite mjölk, eller till dessert serverad med vaniljkräm och lite crunch.

Till ca 1,5 liter kompott behövs: 2 kg syrliga äpplen / saften från 1 citron / 0,5 dl vatten / 2 kanelstänger / 1 vaniljstång / 5 dl strösocker

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar (lägg dem gärna i kallt vatten med pressad citron, så blir det inte bruna). Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll vattnet i botten på en 5 liters kastrull och lägg ner äppelbitar, kanelstänger och vaniljstång med fröna. Låt koka upp på medelstark värme, rör då och då så det inte bränner i botten. Låt koka till äpplena är mjuka och börjar mosa sig. Rör ner sockret och låt kompotten koka upp.

Kompotten är hållbar ca en vecka i kylskåp, men går utmärkt att frysa. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar