måndag 19 augusti 2013

Frukostbröd med frukt och frön


Jag äter macka till lunch fyra dagar i veckan, då är det gott med lite omväxling. Jag har alltid surdegsbröd eftersom det är både nyttigare, mättar längre och är snällare mot magen.

Till 12 stora bröd behövs: 4,5 dl ljummet vatten / 1,5 dl rågsurdeg / 15 g jäst / 11 dl vetemjöl special / 2 dl grovt rågmjöl / 2 msk honung / 2 msk flingsalt / 0,5 dl hackade torkade aprikoser / 0,5 dl hackade torkade tranbär / 0,5 dl solrosfrön / 0,5 dl pumpafrön / 2 msk salt
Ägg och mjölk till pensling, pumpafrön och solrosfrön till topping

Lägg den hackade torkade frukten i en skål, häll över 3 dl kokande vatten. Låt svalna. Använd vattnet från frukten tillsammans med ytterligare ljummet vatten som degvätska. Lös upp jästen i vattnet häll ner surdeg och honung. Häll i rågmjölet och nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca 10 minuter i maskin. Tillsätt salt, frukt, frön och eventuellt mer mjöl till degen är smidig och inte kladdar.
Låt degen vila 30 minuter i degbunke med bakduk över.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka ut degen till 12 ovala bröd, lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Pensla bröden med uppvispat ägg med lite mjölk i och strö över frön. Låt bröden jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur under bakduk.
Grädda bröden ca 16 minuter, låt dem sedan kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar