lördag 10 augusti 2013

Äppelpaj


När årets första äpplen kommer är det så underbart att trolla fram en äppelpaj och servera den ljummen med en iskall hemgjord vaniljsås..
Den här pajen är gjord på 10 stycken stora transparente blanche som, på grund av sin syrlighet, kräver rätt mycket socker. Gör du pajen på sötare äpplen kan du minska på sockermängden.

Pajdeg: 150 g kylskåpskallt smör / 4 dl vetemjöl / 0,5 dl florsocker / 1 ägg / 1 msk kallt vatten

Fyllning: 10 st stora transparente blanche / saft av en citron / 50 g smör / 1 dl råsocker / 0,25 dl malen kanel

Dekoration: 1 ägg / 2 msk råsocker

Häll vetemjöl och florsocker i en matberedare, tärna ner smöret. Sätt igång beredaren och häll ner ägg och vatten, kör snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. Dela degen i två delar, kavla ut den ena delen tunt och lägg i en pajform med löstagbar botten. Ställ in pajformen i kylskåp igen.
Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor och lägg dem i en bunke med citronsaft. Smält smöret i en stekpanna, lägg i äpplen och krydda med råsocker och kanel. Stek på svag värme till äpplena känns mjuka men inte kokar sönder. Låt dem kallna. Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg de stekta äpplena  i den degklädda pajformen. Kavla ut den andra degbiten till ett tunt lock och lägg över äpplena. Skåra deglocket, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda pajen i ca 40 minuter till den fått fin färg.
Servera pajen ljummen med iskall vaniljsås. Recept på vaniljsås finns HÄR.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar