söndag 28 juli 2013

Kreolsk fläskfilégryta


Söndag och hela familjen är samlad, vad passar då bättre än en gryta - dessutom dotterns absoluta favorit. Vi blev bjudna på den här grytan runt 1990 och sen dess är den en återkommande favorit. Ursprungsreceptet är från Allt om mat någon gång 1990, det här är vår anpassade tolkning av receptet.

För 4 portioner behövs: 4 grovskurna kryddstarka korvar (vi använder Debreciner från Rosas Handel på Öland) / 0,7 kg fläskfilé (putsad och nedskuren i lagom stora bitar/skivor - cm-breda ) / 4-5 finhackade vitlöksklyftor / 2 strimlade röda paprikor / 1 burk kärnfria svarta oliver / ca 1/2 burk (400 g) grovskurna cornichons / ca 1/2 burk (350 g) syltlökar + spad (1-2 msk) / 2 kalvbuljongtärningar / 3 dl vatten / 1 burk smetana / 3-4 dl grädde / 1 msk japansk soya / 1 msk worchestershire sauce / 1 msk grovmalen svartpeppar / 3-4 msk mejram / 1-2 msk maizena (rör ut i lite vatten) / olivolja och smör för stekning

Fräs korvarna i en stekpanna med lite olivolja och smör. De ska få lite fin färg utan att de bränns. Lägg över korven i en gjutjärnsgryta. Stek därefter fläskfilén, några bitar i taget så att pannan inte blir nedkyld. Köttet ska stekas så att det får en fin stekyta utan att den bli hård. Lägg över köttet i grytan. Efter att filén stekts färdigt slå i vätska i stekpannan och rör ned buljongtärningarna. Under tiden blandas den hackade vitlöken ned i grytan och får stekas lite lätt ihop med korven och fläskfilén utan att den bränns. Krydda grytan med svartpeppar och sila av vätskan från stekpannan i grytan. Rör ned paprika, cornichons, oliver och syltlök. Vänd runt innehållet i grytan slå över grädde och smetana. Låt koka upp sänk därefter värmen och krydda på med worchestershire sauce, japansk soya och lite spad ifrån syltlöken. För att få lite simmighet i grytan rör ut maizena i lite vatten och rör ned i grytan. Tillsätt inte mer än att grytan blir just simmig - såsen får inte bli tjock. Grytan ska sedan koka på medelsvag värme ca 15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. ytterligare kryddor och buljong allt efter egen smak och tycke.

Servera grytan med mjuka klyftpotatisar. Smaklig spis ♥


1 kommentar: