torsdag 27 juni 2013

Kanelbullar med kardemumma


Jag är inte välkänd för mina små bullar, jag vet knappt hur man gör. De här kanelbullarna har mycket smak av både smör och kardemumma.

Till 20 bullar behövs: 3 dl mjölk / 50 g jäst / 1,5 dl råsocker / 0,5 tsk flingsalt / 2 msk kardemumma / 150 g mjukt smör / 1 ägg / 10-12 dl vetemjöl special
Fyllning: 100 g mjukt smör / 0,5 dl råsocker / 1,5 msk kanel
Dekoration 1 uppvispat ägg / pärlsocker

Rör ut jästen i den kalla mjölken. Stöt kardemumman fint i mortel. Blanda ner kardemumma, socker, salt och ägg i mjölkblandningen. Ha ner hälften av mjölet under omrörning, därefter smöret klickvis under fortsatt omrörning. Ha ner resten av mjölet decilitervis tills degen är blank och smidig. Knåda degen 12 minuter i degblandare eller dubbla tiden manuellt.
Låt degen jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på bakbordet, kavla ut den tunt till en avlång kaka.
Bred ut smöret jämnt över degkakan, strö över kanel och socker. Vik långsidan en tredjedel mot mitten, vik den sista tredjedelen över. Skär degen i remsor, snurra remsorna och knyt till en knut.
Pensla bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa 30-45 minuter.
Grädda dem i mitten av ugnen 12-14 minuter till de är gyllene. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar