tisdag 25 juni 2013

Ciabatta bröd


Ytterligare ett bröd på temat picknick ;) Ett ljus, lite syrligt utflyktsbröd, perfekt att fylla med mozzarella, sallad, basilika, tomater och italienska charkuterier.

Till 6 bröd behövs: 2 dl yoghurt (4%) / 1 dl vatten / 25 g jäst / 2 msk kallpressad rapsolja / 1 msk flingsalt / 2 dl durumvetemjöl / 5 dl vetemjöl special

Sätt ugnen på 250 grader, lägg en långpanna i botten på ugnen. Smula jästen i en bunke häll över yoghurt och vatten och rör till jästen löst upp sig.  Tillsätt rapsolja, salt och durumvetemjöl. Börja bearbeta degen, tillsätt nästan allt vetemjöl lite i taget till degen är smidig och blank. Arbeta degen ca 15 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand.
Baka ut 6 avlånga bröd, lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 30-90 minuter, till dubbel storlek.
Sätt plåten i ugnen, häll ca 1 dl kallt vatten i långpannan under plåten. Grädda bröden 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar