onsdag 12 juni 2013

Champinjonsoppa



Jag fortsätter lite på temat snabblagad sommarmat, en lagom mättande soppa som ger utrymme för en riktig sommarefterrätt.
Till 6 personer behöver du: 0,75 kg färska champinjoner - skivade / 0,5 finhackad purjolök / 1 finhackad vitlöksklyfta / 6 dl vispgrädde / 4 dl creme fraiche / 2- 3 tsk fransk senap / 1-2 dl torrt vitt vin / 1/2-1 dl sherry / 1 msk worcester sauce / 1 msk fish sauce / 3 msk kalvfond / 1-2 tsk chilisås / 1-2 kalvbuljong tärningar / flingsalt / örtsalt / grovmalen svartpeppar / ev. några droppar citron

Fräs de  skivade champinjonerna i smör helst i en gjutjärnspanna. När vätskan försvunnit och de börjar få lite färg / yta peppra och strö lite salt över.
Fräs under tiden purjo och vitlök i smör i en gryta utan att de får färg. Häll ner champinjonerna när de fått lite yta utan "att bli knapriga". Slå på vin och sherry låt koka upp lite hastigt. Fyll därefter på med grädde och creme fraiche.
Låt koka upp för att få soppan att gå ihop. Krydda och smaka upp soppan därefter lite allteftersom.
Servera soppan i värma skålar och gärna med ljummen surdegsbaguette till. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar