tisdag 19 mars 2013

Croissanter


2,5 dl vatten / 25 gr jäst / 500 gr vetemjöl / 50 gr strösocker / 2 tsk havssalt
400 gr kallt smör till inkavling
1 ägg till pensling

Dag 1: rör ut jästen i det kalla vattnet, blanda i övriga ingredienser och arbeta degen ca 5 minuter i maskin.
Sätt en plastfolie över bunken och ställ i kylen till nästa dag eller minst 6 timmar.


Dag 2: Lägg det kylskåpskalla smöret till inkavlingen mellan två bakplåtspapper och tryck försiktigt ut det till en platta, ca 20x30 cm stor.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en platta som är lite större än dubbelt så stor som smörplattan. Lägg smörplattan på degen och vik in smöret i degen. Nyp till kanterna ordentligt så att inget smör kan tränga ut.


Kavla försiktigt ut degen till en tunn platta ca 40x60 cm. Borsta bort överflödigt mjöl från degen. Vik degen i ett treslag. Nu är degplattan 20x40 cm. Lägg degplattan i kylen ca 30 minuter.
Upprepa kavlingen och vikningen ytterligare två gånger, glöm inte att lägga degen i kylskåpet mellan kavlingarna. Avsluta med att låta degplattan vila i kylskåpet ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta ca 30x60 cm. Dela degen på längden så att det blir två avlånga remsor. Skär varje remsa i sicksackmönster, så att du får nio trianglar vardera med basen 10 cm.

Rulla ihop trianglarna från basen lägg den på bakplåtspapper med den spetsiga toppen nedåt. Pensla med uppvispat ägg och låt dem jäsa 1-2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda croissanterna i ca 15 minuter.


Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar