söndag 13 januari 2013

Surdegsbröd med dinkel och frön


Dag 1: 1,5 dl ljummet vatten / 1 dl dinkel fullkorn / 1 dl vetemjöl / 1 dl rågsurdeg
Dag 2: 25 gr jäst / 5 dl ljummet vatten / 2 msk honung / 2 dl grahamsmjöl / 8 dl vetemjöl special / 0,5 dl av vardera pumpakärnor, linfrön och solrosfrön / 25 gr flingsalt

Dag 1 blandar du vatten, surdeg och mjöl, rör till en jämn smet i en bakbunke. Täck bunken med plastfolie eller något annat tätt lock.


Dag 2 rör ut jäst och honung i vattnet, häll ner i bakbunken. starta maskinen och häll ner mjöl lite i taget. Knåda degen i ca 8 minuter på låg hastighet. Låt sedan degen vila några minuter.
Tillsätt sedan frön och salt och knåda degen ytterligare 3 minuter.
Täck bunken med plastfolie eller något annat tätt lock. Låt degen jäsa en timme.


Häll ut degen på bakbordet och dela den i två delar, den ska inte knådas. Forma till två avlånga bröd och låt dem jäsa, antingen på bakplåtpapper eller i jäskorgar, ca en timme.
Sätt ugenen på 275 grader och ställ in baksten på nedersta falsen, eller två plåtar ovanpå varandra. Sätt även in en långpanna i botten på ugnen.


Bröd som jäst i korgar, stjälps upp på den heta stenen (de som jäst på bakplåtspapper förs över på plåtarna). Snitta dem och häll 2 dl vatten på botten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 225 grader efter fem minuter, vädra även ut lite fukt. Grädda bröden i ytterligare 25 minuter och vädra ytterligare en gång under gräddningstiden.


 Bröden ska ha en innertemperatur  på 98 grader. Har du ingen termometer kan du knacka på undersidan av brödet, det ska då låta lite dovt och ihåligt.


Låt bröden svalna på galler utan bakduk. När bröden kallnat förvaras de bäst inlindade i bakduk eller i papper.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar