onsdag 16 januari 2013

Baguetter


Fördeg: 3 dl ljummet vatten / 1 dl rågsurdeg / 10 gr jäst / 400 gr vetemjöl special


Blanda samman vatten och surdeg, rör ut jästen i blandningen och häll det över mjölet i en degbunke. Blanda till en jämn smet. Sätt platsfolie över degbunken och låt den jäsa i rumstemperatur ca 8-12 timmar.


Deg: 3 dl vatten / 15 gr jäst / 600 gr vetemjöl special / 30 gr flingsalt / fördegen från dagen innan.

Rör ut jästen i vattnet, häll över fördegen och starta assistenten. Häll i mjölet lite i taget och bearbeta degen ca 8-10 minuter. Låt degen vila några minuter. Tillsätt saltet och kör maskinen ytterligare 3-5 minuter.

Häll degen i en oljad plastbunke och låt den jäsa på varm plats i ca 2 timmar och i rumstemperatur 1-2 timmar. Under första timmen brukar jag vika degen några gånger för att få in fler luftbubblor i degen.

 
Lägg in baksten på nedersta falsen, eller sätt i två bakplåtar, lägg även en långpanna i botten på ugnen. Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp försiktigt upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i fyra lika stora delar.


Forma försiktigt varje del till en rund bulle och låt dem vila 30 minuter.


Forma degbullarna till baguetter och lägg på plåt att jäsa, antingen använder du baguetteplåt eller en vanlig plåt med bakplåtspapper med lite stöd mellan bröden. Låt dem jäsa ca en timme i rumstemperatur.


Skåra baguetterna. Häll upp en kopp kallt vatten. För över baguetteplåt/bakplåtspapper på sten/bakplåtar i ugnen. Häll vatten i långpannan på botten av ugnen. Sänk värmen till 250 grader och stäng luckan. Bröden ska gräddas i 18-20 minuter, vädra ut ånga några gånger under tiden.


Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar